Omeprazol is een maagzuurremmer die behoort tot de zogeheten protonpompremmers. Het middel vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Behalve tegen brandend maagzuur wordt omeprazol ook gebruikt bij maag- en darmzweren. En verder om te voorkomen dat er maagklachten ontstaan bij gebruik van medicijnen die je maag kunnen beschadigen.
Omeprazole en het nut van DNA-analyse
De snelheid waarmee omeprazol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van omeprazol deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.
Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.
Ook bekend als
Losec, Losecosan, Omecat, Omeprazolum, Prilosec, Antra, Audazol, Belmazol, Ceprandal, Danlox, Desec, Elgam, Emeproton, Gasec, Gastrimut, Gastroloc, Indurgan, Inhibitron, Logastric, Mepral, Mopral, Olexin, Omapren, Omepral, Omeprazon, Omeprol, Omezol, Omisec, Omizac, Ortanol, Parizac, Prazidec, Prazolit, Procelac, Ramezol, Regulacid, Sanamidol, Ulceral, Ulcesep, Ultop, Zepral
Mogelijke bijwerkingen
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid. Deze klachten kunnen ontstaan bij daarvoor gevoelige personen. Ze zijn het gevolg van minder maagzuur in de maag. Als u hier na enkele dagen nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
- Hoofdpijn.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Duizeligheid, slaperigheid of slapeloosheid.
- Tekort aan vitamine B12. Dit merkt u aan tintelingen of een doof gevoel in vingers en tenen of evenwichtsstoornissen.
- Tekort aan magnesium in het bloed. Dit merkt u aan vermoeidheid, spierpijn, spierkramp, duizeligheid en hartkloppingen.
- Zweten, haaruitval of gevoelsstoornissen.
- Meer kans op infecties in de maag of darmen. Dit komt doordat u minder maagzuur maakt. Maagzuur kan namelijk schadelijke bacteriën en schimmels doden.
- Wazig zien of dubbelzien, oorsuizen of een verminderd gehoor. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
- Kortademigheid of vocht vasthouden in de benen.
- Psychische klachten kunnen ontstaan of verergeren. Bijvoorbeeld verwardheid en depressie. Ook kunt u dingen gaan zien, voelen of horen die er niet zijn (hallucinaties). Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
- Jeuk, huiduitslag. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts bij huiduitslag (zie hieronder bij Overgevoeligheid)
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden is sprake van overgevoeligheid voor zonlicht of UV-licht (zonnebank).
- In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met een uitgebreide roodheid, bulten of blaren op de huid of opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid en flauwvallen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig blijkt, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
- Bij mannen: borstvorming en erectiestoornissen. Dit gaat over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
- Klachten van uw mond en keel, zoals een droge mond en keel en ontsteking van het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, een pijnlijke tong of keel. Ook kunt u pijnlijke zweertjes in uw mond krijgen (aften). Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook tongverkleuring en smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
- Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: minder plassen, troebele urine, pijn in de zij of plotselinge hevige pijn in uw bovenbuik, een gele kleur van uw huid en oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.
- Meer kans op botbreuken of breuken in de ruggenwervels (rugpijn). Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.
- Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.