Het mineraal natrium in (keuken)zout heeft een bloeddrukverhogend effect. Je kunt je zoutinname beperken door minder bewerkte- en kant-en-klaar maaltijden te consumeren.
Naar schatting krijgt 85% van de Nederlanders meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Van nature zit er niet veel zout in voedingsmiddelen, maar de voedingsindustrie voegt het vaak toe aan allerlei producten; 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte voedingsproducten.
Ga daarom voor puur voedsel in plaats van kant-en-klaar maaltijden en gebruik verse of gedroogde kruiden om je gerechten meer smaak te geven. Wil je toch zout gebruiken? Kies dan voor zout waarbij (een deel van) het natrium is vervangen door kalium en magnesium.
Zout en jouw gezondheid
Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met een hoge zoutinname.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het beperken van je zoutinname voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.