Vezels zijn delen van planten die niet of slechts gedeeltelijk door je lichaam kunnen worden verteerd. Vezels hebben verschillende positieve gezondheidseffecten.
Vezels zijn onder meer te vinden in granen, peulvruchten, groente en fruit. Vezels, in combinatie met voldoende drinken, hebben een positief effect op de stoelgang. Ook zorgen ze voor een (verlengd) verzadigingsgevoel, waardoor vezels helpen bij het behouden of bereiken van een gezond gewicht.
Er wordt geadviseerd om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Het is belangrijk om daarbij voldoende te drinken, bij voorkeur water. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn volkorenbrood, ontbijtgranen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, peulvruchten, rauwkost, groene bladgroenten (liefst beetgaar), ongeschild fruit zoals bessen, bramen en appels, en gedroogde vruchten.
Vezelrijk eten en jouw gezondheid
Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met vezelrijk eten.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of vezelrijk eten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.