Rood vlees komt van runderen, kalveren, paarden, geiten, schapen en varkens en van wild zoals hert, haas, konijn en wild zwijn. Het eten van rood vlees wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico's, om meerdere redenen.
Zo bevat rood vlees vaak veel verzadigde vetten en heemverbindingen; complexe verbindingen met ijzer. Ook door het koken, bakken of grillen van vlees kunnen schadelijke stoffen worden gevormd. Om de houdbaarheid van het vlees te verlengen en om een mooie rode kleur te behouden, wordt vaak nitriet toegevoegd.
Rood vlees en jouw gezondheid
Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het eten van veel rood vlees.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of minder rood vlees eten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.