Antioxidanten zijn stoffen die van nature voorkomen in groente en fruit.
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke deeltjes (vrije radicalen) die tijdens allerlei processen kunnen ontstaan. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren zodat er geen of minder schade aan DNA en andere eiwitten wordt aangericht. Bekende antioxidanten in voeding zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E, bèta-caroteen (pro-vitamine A), selenium en resveratrol.
Antioxidanten worden ook industrieel geproduceerd om ze toe te voegen aan producten als conserveermiddel of te verwerken als supplement.
Antioxidanten en jouw gezondheid
Er zijn verschillende gezondheidseffecten die samenhangen met antioxidanten.
iGene Paspoort
iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of antioxidanten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.